top of page

Ενσυνείδητα (mindful) Χριστούγεννα: 10 τρόποι για γονείς και παιδιά

Updated: Oct 4, 2021



Τα Χριστούγεννα είναι μια υπέροχη γιορτή, το φαγητό, οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, η ανταλλαγή δώρων, τα πάρτυ σε φίλους. Παρόλα αυτά μπορεί να είναι επίσης εξαιρετικά αγχωτικά με μια λίστα “τι πρέπει να κάνουμε” που δεν τελειώνει ποτέ! Οι οικογένειες συχνά κατακλύζονται από αυτήν τη λίστα και μέχρι να φτάσει τελικά η 25η Δεκεμβρίου, έχουν εξουθενωθεί και χάνουν λίγο ή πολύ από όλο το εορταστικό Χριστουγεννιάτικο πνεύμα!


Τα πάντα οδηγούν σε αυτές τις σύντομες 24 ώρες, και έπειτα με ένα κλείσιμο του ματιού, έχει τελειώσει. Και αναμένουμε το Νέο Έτος. Είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο σε εσάς για να παραμείνετε ήρεμοι, γαλήνιοι με συγκεντρωμένη σκέψη. Αυτό θα επαναφορτίσει τις μπαταρίες σας και θα σας δώσει την επιπλέον ώθηση για να απολαύσετε τις γιορτές. Είμαι σίγουρη ότι όλοι θέλετε να έχετε κάποια ενέργεια για να γιορτάσετε πραγματικά με τους φίλους και τις οικογένειές σας!


Διδάσκω στα παιδιά ενσυνειδητότητα (mindfulness) και τεχνικές χαλάρωσης. Παρόλα αυτά, τα παιδιά μπορεί να νιώσουν ανησυχία και αγωνία κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Μήπως τα ξωτικά βρίσκονται στα ράφια και τα παρακολουθούν? Θα τους φέρει ο Άγιος Βασίλης τα δώρα που επιθυμούν? Ήταν αρκετά καλά παιδιά για να έρθει και φέτος ο Άγιος Βασίλης στο σπίτι τους ή μηπως το όνομά τους βρίσκεται στη λίστα με τα άτακτα παιδιά?


Ίσως να σας ακούγονται ασήμαντα τα παραπάνω αλλά για ένα παιδί είναι πολύ σημαντικά. Κάποιες φορές δεν σκεφτόμαστε από τη δική τους οπτική πλευρά τα Χριστούγεννα και εάν δεν εκφράζουν με λόγια το πώς αισθάνονται, τότε είναι εύκολο για μας είτε να απορρίψουμε τις ανησυχίες τους είτε να μην παρατηρήσουμε ότι πιέζονται και δυσκολεύονται.


Η σύγχρονη τάση για υπερβολή κατά τη διάρκεια των γιορτών μπορεί να κατακλύσει τις οικογένειες και αυτό ουσιαστικά αγγίζει και καταβάλλει τα παιδιά. Τα μικρά τους σώματα και το μυαλό τους νιώθουν και σκέφτονται έντονα. Για παράδειγμα, μπορεί να έχουν έντονο ενθουσιασμό, άγχος, υπερκινητικότητα, κόπωση, να αναζητούν επιπλέον ζάχαρη κλπ.


Γι ‘αυτό είναι σημαντικό, ως οικογένεια, να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε και να απολαύσετε όμορφες και ενσυνείδητες (mindful) στιγμές μαζί.


Παρακάτω σας παρουσιάζω 10 εύκολους τρόπους για να απολαύσετε την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς και την ίδια τη μεγάλη μέρα:


1. Κάντε μια βόλτα ως οικογένεια.


Το περπάτημα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να αποφορτιστείτε από το στρες και είναι δωρεάν! Ένας χαλαρωτικός περίπατος μπορεί να ηρεμήσει τα νεύρα και το άγχος καθώς επίσης θα εκπλαγείτε από τη συνομιλία που θα έχετε με τα παιδιά σας, χωρίς διακοπή από κινητά και τάμπλετ. Είναι εκπληκτικό ότι μόλις 15-20 λεπτά περπάτημα μαζί μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τη διάθεση όλων.


2. Αναπνοή.


Αυτός είναι ένας από τους ευκολότερους αλλά και πιο ισχυρούς τρόπους για την ανακούφιση από το άγχος. Η άσκηση διαρκεί 1 λεπτό και ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που σας βοηθά να χαλαρώσετε, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση. Το σημαντικό είναι να θυμάστε να κρατάτε τις εκπνοές σας περισσότερο από τις εισπνοές σας και τότε το σώμα σας θα αρχίσει να ξεκουράζεται.


Για να κάνετε αυτή την άσκηση κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το 3 και στη συνέχεια εκπνέετε από το στόμα μετρώντας μέχρι το 5. Επικεντρώστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας και επαναλάβετε για 60 δευτερόλεπτα. Εάν το μυαλό σας περιπλανιέται, το οποίο σίγουρα θα το κάνει, απλά καθοδηγήστε το ήρεμα πίσω στην αναπνοή σας. Αυτή η άσκηση ηρεμεί πραγματικά τα παιδιά και είναι ένα εύκολο εργαλείο και για εσάς ώστε να ανακουφίζεστε από το άγχος.

3. Προσφέρετε ζεστασιά στην καρδιά.


Απολαύστε το χειμώνα βάζοντας ζεστές κάλτσες, ανάβοντας μερικά κεριά και παρακολουθώντας μια χριστουγεννιάτικη ταινία. Περάστε ποιοτικό χρόνο με τους φίλους και την οικογένειά σας, σε ένα ζεστό, χαλαρό περιβάλλον. Δεν χρειάζεται τυπικότητα ή τελειότητα, απλά επικεντρωθείτε στην ευημερία και στη ζεστασιά των σχέσεων, κατά τη διάρκεια αυτών των κρύων ημερών.


4. Απλά πείτε όχι.


Λέμε «ναι» σε πάρα πολλά πράγματα και ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Υπάρχει μια τάση να γεμίζουμε το προγραμμά μας και να μην υπάρχει χρόνος να πάρουμε μια ήρεμη ανάσα. Κάποιες φορές το κάνουμε αυτό επειδή θέλουμε να το κάνουμε, αλλά συχνότερα, το κάνουμε επειδή αισθανόμαστε υποχρεωμένοι, ένοχοι ή πιεσμένοι.


Επομένως, φέτος, σκεφτείτε να πείτε «όχι» σε μερικά πράγματα. Μην βάζετε τον εαυτό σας ή την οικογένειά σας υπό υπερβολική πίεση. Χρειάζεται να βάζετε στο χρονοδιαγράμμα σας την μια υποχρεώση μετά την άλλη; Τα παιδιά (και οι ενήλικες) μπορούν εύκολα να υποστούν υπερδιέγερση και να εξαντληθούν, αν είναι συνεχώς εν κινήσει. Μερικές φορές λέγοντας “όχι” έρχεται η ανακούφιση!


5. Δώστε για να δώσετε, όχι για να λάβετε.


Τα Χριστούγεννα πια μοιάζουν περισσότερο με το να λάβει κάποιος παρά με το να προσφέρει.


Βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις για παιχνίδια, ρούχα, καλλυντικά κλπ, με εικόνες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χριστουγεννιάτικων δέντρων που έχουν κατακλυστεί με δώρα. Είναι αυτό πραγματικά το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, του εγωκεντρισμού και της υπερβολής;


Με το να αφιερώσετε λίγο χρόνο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων βοηθώντας τους άλλους είναι πραγματικά ωφέλιμο με διάφορους τρόπους. Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν οτι υπάρχουν πολλά οφέλη σε αυτόν που προσφέρει – όχι μόνο σε αυτόν που λαμβάνει-στην υγεία, στην ευτυχία και στη δύναμη ολόκληρων κοινοτήτων. Αγοράστε μερικά επιπλέον είδη για μια τράπεζα τροφίμων, ζητήστε από τα παιδιά σας να επιλέξουν μερικά παλιά παιχνίδια για να τα δώσουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς ή να βοηθήσουν έναν ηλικιωμένο γείτονα. Σας εγγυώμαι, αυτό θα ζεστάνει την καρδιά σας και θα είναι ένα εξαιρετικό μάθημα για την προσφορά.


7. Φροντίστε τον εαυτό σας.


Είναι σημαντικό να τρώτε καλά και υγιεινά, να γυμνάζεστε και να παραμένετε ενυδατωμένοι για να αποφύγετε να κολλήσετε τα εποχιακά κρυολογήματα και ιώσεις. Τα παιδιά στο σχολικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, διότι τα μικρόβια μεταδίδονται ελεύθερα ​​στις τάξεις κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη. Διδάξτε στα παιδιά σας να «τα πιάσουν, να τα πετάξουν, να τα σκοτώσουν», σκουπίζοντας τη μυτούλα τους με καθαρά χαρτομάντηλα, πετώντας τα στα σκουπίδια και στη συνέχεια πλένοντας τα χέρια τους. Οι απλοί κανόνες υγιεινής ακόμη και για τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης μικροβίων σε όλη την οικογένειά σας.


8. Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες.


Οι εικόνες των μέσων ενημέρωσης παραμορφώνουν τις προσδοκίες μας για τα τέλεια Χριστούγεννα. Θυμηθείτε, οι άνθρωποι γενικά δείχνουν το εξωτερικό τους περίβλημα στο Instagram και στο Facebook, οπότε μην ανησυχείτε αν τα πράγματα στο σπίτι σας δεν είναι τέλεια αυτά τα Χριστούγεννα. Τι και αν το χριστουγεννιάτικο φαγητό δεν βγήκε και τόσο νόστιμο; Τι και αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε όλοι ποιο εορταστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα να παρακολουθήσετε; Τι και αν δεν τραβήξατε βίντεο τα μικρά σας την ώρα που άνοιγαν τα δώρα κάτω από το χριστουγεννιατικο δέντρο; Προσφέρετε απλά στον εαυτό σας ένα διάλειμμα και χαλαρώστε.


9. Αντί πολλαπλών εργασιών, δοκιμάστε μια εργασία.


Για χρόνια υπάρχει η αναφορά εάν οι άνδρες μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα όπως και οι γυναίκες. Λοιπόν, ίσως να ήρθε ο καιρός για τη μια και μοναδική εργασία. Αυτό σημαίνει οτι θα κάνετε λιγότερα, για να ολοκληρώσετε στο τέλος περισσότερα. Μην προσπαθήσετε πάρα πολύ για την προετοιμασία της μεγάλης μέρας.


Όταν εστιάζουμε πραγματικά σε μια εργασία και επικεντρωνόμαστε σε αυτήν μέχρι το τέλος (ακόμα και αν απλά ξεφλουδίζουμε τις πατάτες ή συσκευάζουμε τα χριστουγεννιάτικα δώρα), παίρνουμε τεράστια ικανοποίηση καθώς τη διαγράφουμε από τη λίστα μας. Εάν ξεκινήσετε μια σειρά εργασιών ταυτόχρονα και στο τέλος της ημέρας πέσετε για ύπνο, με πολλές από αυτές χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί, τότε το άγχος και ο πανικός μπορούν να σας κατακλύσουν. Επομένως, αυτά τα Χριστούγεννα ας ξεκινήσουμε ενσυνείδητα να διαγράφουμε από τη λίστα μας μια εργασία κάθε φορα και όχι να προσπαθούμε να τις διαγράψουμε όλες συγχρόνως.


10. Το δώρο της ακρόασης.


Τέλος, ένα απλό δώρο που μπορείτε να δώσετε στην οικογένειά σας τα Χριστούγεννα είναι το δώρο της ακρόασης. Έχω χρησιμοποιήσει πολλές τεχνικές με τα παιδιά για να επιδείξω την ενσυνείδητη (mindful) ακρόαση και ένα πράγμα στο οποίο όλα τα παιδιά συμφωνούν είναι ότι τους αρέσει να τα ακούν.


Πολλές φορές είναι εύκολο να προσποιηθείτε ότι ακούτε καθώς φτιάχνετε τον καφέ σας ή στέλνετε μήνυμα στο κινήτο σας. Όμως το να δώσετε σε κάποιον την αμέριστη προσοχή σας, χωρίς διακοπή, είναι πραγματικά πολύ σημαντικό και ισχυρό. Η οικογένειά σας νιώθει σημαντική απλά με το να την ακούτε ενσυνείδητα (mindful) χωρίς αντιπερισπασμούς. Αυτή η απλή πράξη μπορεί πραγματικά να ενισχύσει τους δεσμούς ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας πολύ φορτωμένης ημέρας, όπως αυτής των Χριστουγέννων!



Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα και το Νέο Έτος να γεμίσει τη ζωή σας γαλήνη και ενσυνειδητότητα!



Εάν σας ενδιαφέρει το άρθρο, θα ήθελα να σας ενημερώσω για το: Παιδικό Εργαστήρι Mindfulness για 7 έως 11 χρονών. Πραγματοποιείται το Σάββατο 07 Δεκεμβρίου


Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ




bottom of page