top of page

Πως να βοηθήσετε τα παιδιά στον αθλητισμό να ξεπεράσουν το άγχος πριν τον αγώνα


Αρκετές φορές τα παιδιά λένε ότι είναι τόσο αγχωμένα που αισθάνονται ενόχληση ή πόνο στο στομάχι πριν από έναν αγώνα.


Μερικά παιδιά δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το άγχος καθώς προχωρά η σεζόν και αυτό αποτελεί εμπόδιο στην απόδοση τους στους αγώνες.


Παρόλο που κάποιο άγχος πριν από κάθε αγώνα είναι φυσιολογικό για τους αθλητές και μπορεί να τους βοηθήσει να είναι σε εγρήγορση και επικεντρωμένοι στο παιχνίδι, το έντονο άγχος και στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση τους.


Το θέμα είναι ότι όταν τα παιδιά αθλητές είναι πολύ αγχωμένα, δεν παίζουν διαισθητικά και ελεύθερα. Αντ ‘αυτού, είναι σφιγμένα και φοβισμένα για να αναλάβουν ρίσκα και να αγωνιστούν δημιουργικά και αποτελεσματικά.


Επιπλέον, το άγχος που ξεκινά κάποιες μέρες πριν από έναν αγώνα μπορεί να τα κάνει να νιώσουν κουρασμένα πριν από το παιχνίδι.


Τα υψηλά επίπεδα άγχους πριν τον αγώνα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο τους και την όρεξη τους. Επίσης, δεν μπορούν να απολαύσουν την άθληση και ως αποτέλεσμα υπονομεύεται η απόδοση τους τόσο στην προπόνηση όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα.


Οι αθλητές σε κάθε επίπεδο μπορούν να βιώσουν αυτό το είδος άγχους: σε επίπεδο πρωταθλητισμού, Ολυμπιακών αγώνων, επαγγελματίες, νέοι μικροί αθλητές μπορούν να υποκύψουν σε αυτά τα συναισθήματα.


Το να είναι τα παιδιά σφιγμένα και φοβισμένα στους αγώνες μπορεί να είναι μια μεγάλη πηγή απογοήτευσης και πίεσης ειδικά όταν εργάζονται σκληρά για να βελτιωθούν. Αρκετές φορές λόγω αυτής της φόρτισης, τα παιδιά αποφασίζουν να σταματήσουν το άθλημα και να μην ασχοληθούν ξανά με αυτό στο μέλλον.


Ο αμυντικός Μπράντον Μπρουκς της ποδοσφαιρικής ομάδας Philadelphia Eagles, περιέγραψε το δικό του υψηλό άγχος πριν από τους αγώνες:


«Πριν από κάθε παιχνίδι, κάνω εμετό. Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι ότι υπάρχει περίπτωση να απογοητεύσω την ομάδα μου, να απογοητεύσω τον κόσμο, το μικροσκόπιο βρίσκεται πάνω μου … Ξαφνικά όλοι βασίζονται σε εμένα και πρέπει να βγάζω τον αγώνα κάθε φορά. Το άγχος είναι πάνω από εμένα».


Μερικοί αθλητές, όπως ο Brooks, ζητούν βοήθεια από ειδικούς ( ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές) για να ξεπεράσουν αυτήν την πρόκληση. Οι ειδικοί επικεντρώνονται σε τρόπους ελέγχου του άγχους και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση που παράγει θετικά αποτελέσματα.


Ο Μπρουκς ζήτησε βοήθεια και είναι ψυχικά πιο δυνατός χάρη σε αυτή τη βοήθεια. Το 2018, ο Μπρουκς είπε ότι το να ξεπεράσει το άγχος του ήταν η μεγαλύτερη του νίκη εκείνη τη σεζόν.


“Αλλά αυτό για το οποίο είμαι πιο περήφανος για τον εαυτό μου, είναι ότι έπαιξα και στους 16 αγώνες χωρίς άγχος, χωρίς να χάσω ούτε ένα παιχνίδι. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος στόχος μου. Είμαι πιο σίγουρος για τον εαυτό μου από ποτέ. Είμαι πιο ασφαλής από ποτέ”.


Όπως ο Μπρουκς, έτσι και οι νεαροί αθλητές μπορούν να ξεπεράσουν το άγχος βελτιώνοντας τον τρόπο που σκέφτονται, αντιλαμβάνονται και αισθάνονται την κατάσταση.


Πρώτα απ ‘όλα, οι αθλητές μπορούν να χρησιμοποιούν μια ρουτίνα πριν τον αγώνα για να αισθάνονται ψυχικά προετοιμασμένοι. Μπορούν να αναπτύξουν συνήθειες που τους βοηθούν να επικεντρωθούν στις εργασίες που χρειάζεται να εκτελέσουν στη θέση τους.


Τα παιδιά αθλητές που νιώθουν άγχος, μπορούν να κάνουν ασκήσεις χαλάρωσης όπως βαθιές αναπνοές, νευρομυϊκή χαλάρωση, να ακούνε ειδικό χαλαρωτικό ηχοτοπίο ή να κάνουν έναν οραματισμό για ηρεμία, διαλογισμό και mindfulness.


Χρειάζεται να αποφύγουν να σκέφτονται το αποτέλεσμα, το σκορ ή τη νίκη, ή να ανησυχούν μήπως απογοητεύσουν τους άλλους. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο φόβος της αποτυχίας είναι συχνά ο ένοχος για αθλητές που γίνονται ανήσυχοι και αγχώδεις πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα.


Πολλοί αθλητές με υψηλό άγχος ανησυχούν μήπως κάνουν λάθη. Ανησυχούν για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για την απόδοσή τους. Για παράδειγμα, δεν θέλουν να απογοητεύσουν τους γονείς τους, τους συμπαίκτες τους, τον προπονητή τους.


Εάν οι νεαροί αθλητές σας ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς, μπορείτε να δώσετε αυτές τις απλές συμβουλές:


  • Επικεντρώσου στη διαδικασία, όχι στο αποτέλεσμα: διατήρησε την προσοχή σου στο παρόν.

  • Απελευθέρωσε τη σκέψη ότι είναι απαραίτητο να τους ευχαριστήσεις όλους με την απόδοσή σου.

  • Παίξε για το παιχνίδι, απόλαυσε το. Μη παίζεις για να κερδίσεις το σεβασμό των άλλων ή για να μη τους απογοητεύσεις.


Όσο το άγχος γίνεται πιο διαχειρίσιμο τόσο περισσότερο τα παιδιά αθλητές βιώνουν μια γλυκιά ανυπομονησία για τον αγώνα και όχι φόβο και ανησυχία.


bottom of page