Υπάρχουν 7 απλοί τρόποι να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον στη μήτρα για να προωθήσετε την συναισθηματική υγεία του μωρού σας! Η συναισθηματική υγεία του μωρού σας είναι σημαντική τόσο για την παιδική όσο και για την ενήλικη ζωή του.
1) Χρησιμοποιήστε τη διαισθητική επικοινωνία.
Πολλές έγκυες μητέρες αναφέρουν ότι επικοινωνούν διαισθητικά με τα μωρά τους σε προγεννητικό στάδιο. Μπορείτε να φέρετε στο νου σας το μωρό σας και με τη σκέψη σας να του μιλάτε και να του λέτε πόσο πολύ το αγαπάτε και με πόση χαρά περιμένετε να το αγκαλιάσετε. Η διαισθητική επικοινωνία μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα στη διαμόρφωση της σχέσης με το μωρό σας που βασίζεται στην αγάπη και την κατανόηση (Verny, 2002). Εάν χρησιμοποιείτε σε καθημερινή βάση την διαισθητική επικοινωνία, θα λαμβάνετε πλέον διαισθητικά τα συναισθήματα του μωρού σας και θα ανταποκρίνεστε σε αυτά πριν ακόμα δείτε το προσωπάκι του.
2) Δημιουργήστε “σύμπραξη” με το μωρό σας.
Εσείς και το μωρό σας μοιράζεστε το ίδιο σώμα και τα ίδια συναισθήματα. Γιατί λοιπόν να μην αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις και τις χαρές της εγκυμοσύνης και του τοκετού ως εταίροι; Σε μια δύσκολη στιγμή μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του, να του εξηγήσετε ότι κάποιες φορές υπάρχουν δυσκολίες στη ζωή αλλά είσαστε μαζί και με οδηγό την αγάπη μπορείτε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον και να τα καταφέρετε. Αυτό θέτει επίσης γερά θεμέλια για μια σχέση γονέα-παιδιού που βασίζεται στη συνεργασία και την κατανόηση.
3) “Kαθαρίστε” το πεδίο σας.
Υπάρχουν συναισθήματα από το παρελθόν που πονάνε. Προβλήματα σχέσεων, προηγούμενες αποβολές ή δυσαρέσκειες με τους γονείς σας μπορούν να αφήσουν ανεπιθύμητα και άλυτα συναισθήματα με αποτέλεσμα να τα μεταφέρετε στο μωρό σας (Verny, 2002). Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να επουλώσετε όλες αυτές τι παλιές πληγές. Η ψυχοθεραπεία ή άλλες εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να “καθαρίσετε” το συναισθηματικό σας πεδίο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
4) Κοινωνική υποστήριξη.
Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια αγχωτική περίοδος, αλλά μέσω της κοινωνικής υποστήριξης μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος. Είτε επιλέξετε να συνομιλήσετε με μια φίλη ή φίλο, είτε να ενταχθείτε σε μια ομάδα υποστήριξης, ή να επανασυνδεθείτε με την οικογένεια, η στήριξη αυτή θα είναι ζωτικής σημασίας για τη συναισθηματική ευεξία του μωρού σας.
5) Διατηρήστε ηρεμία.
Για να αντιμετωπίσετε το άγχος και να διατηρήσετε ηρεμία στην καθημερινότητα σας είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο από την ημέρα σας σε μια χαλαρωτική δραστηριότητα η οποία θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και το μωρό σας. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο μειώνετε το άγχος σας αλλά δίνετε και το σημαντικό μήνυμα στο μωρό σας ότι το άγχος δεν χρειάζεται να παραμένει αιώνια και ότι υπάρχουν εναλλακτικές για να το κατευνάσετε. Μπορείτε να δοκιμάσετε γιόγκα για έγκυες, να ακούσετε ειδική χαλαρωτική μουσική για την εγκυμοσύνη ή να ξεκινήσετε μια καθημερινή πρακτική διαλογισμού, ιδιαίτερα κάποια που να ενθαρρύνει τη σύνδεση και τη συνεργασία με το μωρό σας.
6) Δημιουργήστε όρια.
Το μωρό σας δεν χρειάζεται να αισθάνεται όλα όσα νιώθετε. Τα παιδιά έχουν την τάση να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα συναισθήματα των γονιών τους. Επιτρέψτε στο μωρό σας να ξέρει ότι ακόμα κι αν έχετε κάποιες ανησυχίες, εσείς είστε ο γονέας και μπορείτε να φροντίσετε για όλα όσα σας ανησυχούν. Επιτρέψτε του να γνωρίζει ότι κάνει ακριβώς ό, τι χρειάζεται να κάνει ώστε να εξελιχθεί στο πρόσωπο που ανυπομονείτε να δείτε σύντομα.
7) Ο πατέρας ασπίδα προστασίας.
Η εγκυμοσύνη και η συναισθηματική υγεία του μωρού δεν εξαρτάται μόνο από τη μαμά αλλά και από τον μπαμπά που αποτελεί ασπίδα προστασίας. Ως μπαμπάς μπορείτε να προσφέρετε ασφάλεια, ανακούφιση, αγάπη, μια αγκαλιά, ένα χάδι, συντροφικότητα για να καταλαγιάσετε τους φόβους και τις ανησυχίες της μέλλουσας μαμάς. Με την υποστηρικτική σας αυτή στάση βοηθάτε τη μαμά να είναι ήρεμη και δυνατή αλλά συγχρόνως μεταφέρετε το μήνυμα στο μωρό σας ότι η αγάπη, η κατανόηση, η αλληλοϋποστήριξη είναι αξίες σημαντικές για αρμονικές σχέσεις όπου το αίσθημα της ευτυχίας, της απόλαυσης και της πληρότητας κυριαρχεί.
Μπορείτε επίσης να ακούσετε το άρθρο στο παρακάτω podcast https://anchor.fm/angela-kritikou/episodes/7-euqfn4
Comments